Jak zakrýt řídké vlasy? Poradíme vám i ohledně péče

Jak zakrýt řídké vlasy? Poradíme vám i ohledně péče

Trápí je, že vlasům chybí objem, jsou křehké a roztřepené a nedrží žádný tvar. Zejména v případě, že jde o delší vlasy, je to skutečně trauma, ze kterého se není snadné dostat.

Jak to máte vy? Také si s tím nedokážete poradit a nevíte, jak zakrýt řídké vlasy? Je to váš celoživotní problém, nebo vám vlasy zřídly pod vlivem nepříjemných okolností? A dá se s tím vůbec něco udělat?

Co ovlivňuje hustotu vlasů?

Nezoufejte, v dnešní době jsou způsoby, jak vyřešit téměř každý vlasový problém, včetně hustoty vlasů. Dá se to udělat hned několika způsoby, podstatné je použít trochu fantazie a nebát se.

Důležité je ovšem vysvětlit, co ovlivňuje hustotu a růst vlasů. Standardně nám naroste asi 1 centimetr vlasů měsíčně, přičemž tvar, barvu a hustotu vlasu obvykle ovlivňuje genetika. Lze však zmínit statistiky – v průměru má každý dospělý člověk přibližně tři sta tisíc vlasů. Každý den mu vypadne asi sto až dvě stě vlasů.

Hovoříme-li o řídkých vlasech, myslíme tím viditelně nižší počet vlasů, kterým disponujeme, avšak může to být způsobeno více faktory. Často je za tím právě dědičnost, ale také nedostatečný, zpomalený růst nebo nadměrné vypadávání vlasů, případně kombinace obou příčin.

Příčiny, proč máme řídké vlasy

  • Dědičnost a genetika – nejběžnější příčinou řídkých vlasů je dědičnost, která ovlivňuje zejména přirozenou četnost vlasů na hlavě. Může působit také na růst a vypadávání vlasů.
  • Nesprávná výživa – problémem bývá nedostatečná výživa vlasů, respektive celého organismu. Pro růst a hustotu vlasů je důležité přijímat dostatek vitamínů a minerálů.
  • Nepřiměřená vlasová péče – nadměrné česání, případně špatný hřeben nebo kartáč, také časté a nesprávné barvení vlasů nebo nadměrné fénování jsou negativní vlivy, které působí na hustotu vlasů.
  • Nemoci a externí vlivy – kvalitu vlasů ovlivňují mnohé choroby, například hormonální, imunitní či metabolická onemocnění. Špatně působí i ​​různé léky a vlivy z vnějšího prostředí.

Domácí péče o řídké vlasy

V případě, že jste odhodláni řešit problémy s řídkými vlasy svépomocí, směle do toho. K dispozici máte hned několik možností a prostředků, jak pozitivně ovlivnit hustotu vaší hřívy a konečně se těšit z vysněného objemu. Jak pečovat o řídké vlasy?

Změňte vlasovou kosmetiku

Alfou a omegou krásných vlasů je přiměřená péče o ně a kosmetika, kterou používáme. Vždy volte raději vlasové přípravky s přírodním složením, které obsahují také vitamíny a minerály. Máte tak jistotu, že vlasy netrpí, nejsou zatěžovány chemií a škodlivinami a dostávají přiměřenou výživu, která stimuluje jejich růst a ovlivňuje objem. Také zkuste vlasy méně barvit, respektive dobře si vybírejte produkty, které na vlasy nanesete.

Špičková péče o vlasy

K dobré péči o vlasy patří také správné způsoby a techniky česání, mytí a sušení vlasů. Při mytí vlasů je vhodnější méně častá frekvence, ideálně třikrát týdně. Totéž se týká používání fénu, kulmy, laku na vlasy a jiných stylingových přípravků – i zde méně znamená více. A pokud nemusíte, nepoužívejte je vůbec. Vlasům pomáhá také pravidelné podstřižení a česání kartáčem s přírodními štětinami.

Doplňky stravy pro podporu růstu vlasů

Pro podporu růstu vlasů můžete sáhnout po ověřených vlasových doplňcích s přírodním složením, ať už v tabletové, nebo tekuté formě. Vlásky krásně vyživí a nabudí i rozličná tonika, balzámy, roztoky nebo vlasové aktivátory.

Upravte si jídelníček

K dosažení efektu krásných hustých vlasů je nezbytná vhodná strava. Omezte pití alkoholu, kouření a jiné škodlivé látky či nezdravá jídla a místo nich do svého jídelníčku zařaďte více zeleniny a ovoce.

Pozor na negativní vnější faktory

Vlasy negativně ovlivňují i ​​vnější faktory. Ochraňujte je před nepříznivým počasím – silným větrem a deštěm a rovněž se vyvarujte nepřiměřeného slunění bez ochrany. Vlasům škodí také cigaretový kouř či nadměrný prach.

Kdy je čas vyhledat odbornou pomoc kvůli řídkým vlasům?

Mějte na paměti, že ne vždy je příčinou řídnutí vlasů nedostatečná výživa nebo špatná péče. Pokud víte, že jste řídké vlasy nezdědili po rodičích a že vám až časem výrazně prořídly, měli byste zpozornět. Někdy si bez odborné pomoci neporadíme. A jsou-li vaše vlasy řídké v důsledku nadměrného ničení, vypadávání a lámavosti, respektive rostou viditelně pomalu, je nejvyšší čas zajít za odborníkem, ať zjistí, co je toho příčinou.