Vlasový toner: Dokonalé oživení vašich vlasů

Vlasový toner: Dokonalé oživení vašich vlasů

Toužíte po oživení vašich vlasů? Chcete jim vdechnout novou jiskru, nebo je jen jemně zesvětlit?

V tom případě to bez toneru nepůjde.

Co je toner na vlasy, jak funguje a kdy se používá? Prozradíme vám, ve kterých případech si bez dobrého toneru neporadíte.

Toner na vlasy

Toner na vlasy slouží k barvení vlasů. Jeho největší výhodou je, že obsahuje minimum amoniaku, respektive neobsahuje žádný, tedy pro vlasy není téměř žádnou zátěží. Kadeřníkovi umožňuje přizpůsobit tón vaší původní barvě vlasů, ovšem na druhé straně nedokáže zcela změnit odstín vlasů, protože nepronikne hluboko do vlasu.

Kdy tedy sáhnout po vlasovém toneru? V zásadě vždy, když potřebujete vylepšit barevný odstín vašich vlásků, jakož i v případech, kdy je nutná jemná korekce barvy nebo neutralizace odstínu. Toner vaše vlasy sjednotí a zajistí rovnoměrné zabarvení po celé délce vlasů. 

Oproti standardní barvě na vlasy obsahuje toner minimum amoniaku. Víceméně pouze obalí vlas a plní funkci povrchového překrytí barvy. Z vlasů se postupně vymývá, takže odstín jím získaný není trvalý. To lze považovat za výhodu i nevýhodu.

Toner je dostupný ve formě barvy na vlasy, bývá ovšem také součástí tónovacích šamponů, kondicionérů či masek na vlasy. Všechny produkty s obsahem pigmentů pro úpravu tónu vlasů lze považovat za tonery. 

Nejčastější využití toneru

Je několik možností, jak umí tonery změnit barvu vlasů. Nejčastěji jimi chceme docílit následujícího efektu:

  • Korekce barvy po zesvětlování vlasů (neutralizace odstínu) – jedná se o nejčastější případ, kdy saháme po toneru. Slouží k doladění výsledné barvy, nejčastěji výrazného zesvětlení a docílení požadovaného blond odstínu.
  • Obnova/oživení barvy – toner šetrně oživí blednoucí barvu a vlas nezatíží. Obvykle se na odrostlé kořínky nanese trvalá barva a na zbylé vlasy pouze toner, čímž se sjednotí odstín.
  • Pastelové tóny na vlasech – pro dosažení pastelového odstínu je nutné zesvětlení a tónování. Nejprve se vlasy zesvětlí a následně se tonerem docílí konečného výsledného odstínu. Ten se bude z vlasů pomalu vymývat, takže se nemusíte bát odrostů. 
  • Pro krásnější lesk – pro docílení tohoto efektu jsou skvělé bezbarvé tonery, které vyhladí povrch vlasu, zvýší jejich lesk a zářivost barvy. 

Jak toner na vlasy používat

A jak se používá toner na vlasy? Postupujte podle následujících kroků a jistě docílíte požadovaného efektu v podobě jemně zesvětlených vlásků: 

  • Začněte namícháním toneru podle návodu.
  • Umyjte si vlasy šamponem a následně naneste toner na mírně vysušené vlasy. Vlhkost ve vlasech je žádaná, protože zajistí, že toner nanesete rovnoměrněji.
  • Toner nanášejte štětcem na barvení vlasů, přičemž postupujte pramen po prameni. Začněte od míst, která si žádají největší korekci, případně toner naneste na střední část pramenů a postupujte dále ke kořínkům.
  • Po nanesení nechte toner působit tak, jak je doporučeno v příbalovém letáku.
  • Když uplyne doba působení, následuje důkladné vypláchnutí veškeré barvy z vlasů. Pokud můžete, použijte k tomu vlažnou vodou, protože horká voda by mohla zničit účinek tónování.
  • Nakonec naneste kondicionér nebo vlasovou masku.

Efekt vlasového toneru

Vše závisí na tom, jak často si myjete vlasy. Jelikož toner se z vlasů přirozeně vymývá, počet umytí je rozhodující. Pomůže také, pokud sáhnete po šamponu bez sulfátů, který je speciálně určen pro barvené vlasy a je k nim velmi šetrný. 

To, jak dlouho vám toner vydrží, ovlivňuje také to, jaký barevný odstín na vlasech máte. Platí, že na světlejších vlasech se toner udrží kratší dobu. Podobně je rozhodující kvalita, typ a zdraví vlasů. Roli hraje také pobyt na slunci, tepelná úprava vlasů, zda se často koupete v bazénu a mnoho jiných faktorů.

Standardně se udává rozpětí dva až šest týdnů, což je garantovaná doba, po kterou se toner dokáže udržet ve vlasech, ovšem v závislosti na výše zmíněných vlivech. Kdo chce mít vlásky tónované natrvalo, musí počítat s pravidelnou aplikací toneru a používat speciální produkty, které přispějí k prodloužení výdrže toneru na vašich vlasech.