Užitečné tipy a triky, jak na fénování vlasů

Užitečné tipy a triky, jak na fénování vlasů

Úprava vlasů dává mnohým z nás pořádně zabrat. Počínaje výběrem dobrého šamponu přes kondicionér a masky na vlasy až ke stylingu vlasů je to často hotová věda.

Trápíte se otázkami, zda je fénování pro vlasy škodlivé? Je vhodné použít fén na vlasy hned po umytí, nebo je raději nechat volně uschnout? Odpověď není zcela jednoznačná. Hodně závisí na struktuře vlasu a roli hraje i efekt, kterého chceme fénováním vlasů docílit. Důležitá je také pravidelná výživa vlasů zvenčí i zevnitř. Ta jim dodá potřebné vitamíny a minerály, díky čemuž budou vaše vlasy zdravé a krásné. 

Fénování v závislosti na typu vlasů 

Každý vlas má vlastní strukturu a vyžaduje jinou péči. Mokré vlasy jsou citlivější na poškození
a snáze se lámou – jsou méně odolné. Nedoporučuje se mokré vlasy česat, silně drhnout, ba dokonce ani jít takhle spát – riskujeme tím, že se vlasy třením polámou. Za zmínku stojí i fakt, že pokud si lehneme s nevyfénovanými vlasy, ranní pohled do zrcadla nás rozhodně nepotěší.

Pokud jde o jemné a řidší vlasy, doporučuje se je po umytí vyfoukat. Tento typ vlasů je náchylný
k mechanickému poškození, když jsou vlhké, proto je lepší sušit je fénem při nízké teplotě.
V případě, že fén nepoužijeme ihned po opláchnutí vlasů, je však nejprve zabalíme do ručníku. Zbavíme je tak vlhkosti, což je pro jemné vlasy šetrnější způsob sušení. Naopak husté vlasy nejsou tak citlivé a neohrozí je ani případné ulehnutí do postele bez fénování či přirozeného vysušení. Jelikož jsou odolnější a pevnější, vydrží více, ačkoli jsou vlhké. Co se fénování týče, při správně nastavené teplotě hustým vlasům nijak neškodí.

Základní zásady fénování vlasů

  • Před fénováním si ve vlasech nedělejte pěšinku, zabráníte tak přirozenému padání vlasů. Lepší je vlasy na vrcholu hlavy profouknout všemi směry – dopředu, dozadu, vlevo i vpravo.
  • Objem ve vlasech docílíme tak, že je fénujeme po délce vlasů po obočí. Boky necháváme hladké, vrch vlasů by měl působit výše a objemněji.
  • Vlasy vyformujeme za pomoci kartáče, kterým je jemně, avšak ne bolestivě natáhneme.
  • Nikdy vlasy nefénujeme hlavou dolů. Sice to vlasům dodá jistý objem, ovšem pouze po stranách, nikoli na vrcholu hlavy. Doporučujeme je fénovat zleva doprava a naopak, případně hlavu jen jemně natočit do stran.
  • Mokré vlasy nefénujeme horkým vzduchem, hrozí jejich poškození. Ideální je, pokud je necháme nejprve volně přesušit a následně je vyfoukáme fénem při nižší teplotě. Když jsou vlasy zcela suché, lze zvýšit teplotu a vytvarovat je do účesu.

Časté dotazy ohledně fénování vlasů

Škodí fénování vlasům? 

Je pravda, že časté používání fénu při vysoké teplotě vlasům škodí. Stačí však fén nastavit na studený, respektive vlažný vzduch a teplotu zvýšit až v závěru. Díky tomu vlasy fénováním netrpí. Během fénování lze používat jemný kartáč s přírodními štětinami, který zajistí, aby vzduch proudil rovnoměrně od kořínků ke konečkům. Tím se uzavře povrch vlasu a vaše vlasy pak vypadají uhlazené, zdravé a lesklé. 

Fénováním k hladkým vlasům

Krásných hladkých vlasů docílíme i fénem, avšak vše ovlivňuje tloušťka a kvalita vlasů. Doporučujeme nanést do vlasů před fénováním vyhlazující sérum nebo fluid a přesušit je za pomoci velkého plochého kartáče, který směřujeme vždy od kořínků po konečky. V závěru ještě vlasy jemně přežehlíme – efekt hladkého účesu je dokonalý, pokud konečky zahneme žehličkou trochu dovnitř. 

Efekt vyfoukaných vlasů jako ze salonu

Je to jednoduché a zvládneme to i doma! Stačí při fénování vlasů nasměrovat proud vzduchu vždy jiným směrem. Změnou stran a velkým kartáčem, kterým v závěru foukání přejdeme po vlasech zepředu dozadu, docílíme úžasného efektu vyfoukané hřívy jako od kadeřnice. Stačí už jen fixace účesu sprejem a můžeme vyrazit. 

Vlasy s objemem díky fénu 

Použitím vhodně zvolené techniky fénování docílíme objemu i na dlouhých vlasech. Začněme tím, že do ručně prosušených vlasů naneseme po délce a na konečky tužidlo. Na kořínky ještě nastříkáme sprej pro objem vlasů a následně je sušíme fénem. U kořínků používáme velký kulatý kartáč, kterým táhneme pramen po prameni, dokud nejsou všechny vlasy dokonale vysušené. Vlasy sušíme horkým vzduchem, poté je ještě profoukneme studeným vzduchem, čímž zafixujeme směr pramenů. Na závěr účes zpevníme lakem na vlasy.