Význam kyseliny listové: Jak si udržet zdravé vlasy v těhotenství?

Význam kyseliny listové: Jak si udržet zdravé vlasy v těhotenství?

Pro správný vývoj plodu je velmi důležitá vyvážená strava v těhotenství. Pokud začnete trpět ranními nevolnostmi, které mohou budoucí maminku výrazně omezovat v přijímání potravy, vyzkoušejte například zázvorový čaj. Je třeba ho pít často a v malých dávkách, abyste dokázali zajistit příjem důležitých živin a vitamínů v dostatečném množství, a to jak pro dítě, tak pro budoucí maminku. 

Základní stavební roli při vývoji plodu hrají vitamíny B a C, železo, zinek či vápník. Pokud si nejste jisti, že vaše strava obsahuje celé spektrum doporučených živin, měli byste zvážit i užívání speciálních doplňků stravy, které jsou určeny pro těhotné ženy. Ty obsahují správnou skladbu vitamínů, minerálů a stopových prvků pro každý z trimestrů. Před užíváním se však vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Kyselina listová neocenitelná pro zdraví 

Neocenitelným pomocníkem všech těhotných žen je kyselina listová, která pomáhá předcházet vzniku vážných vrozených vývojových vad. Její příjem v těhotenství je potřebný a velmi důležitý, neboť běžný způsob stravování nepokrývá zvýšenou potřebu kyseliny listové i pro vyvíjející se miminko. 

Dostatek kyseliny listové před otěhotněním

Od okamžiku, kdy se rozhodnete pro založení rodiny (ideálně dva, tři měsíce před otěhotněním), doporučují odborníci začít užívat kyselinu listovou – vitamín B9 – a následně pak i během celého těhotenství. 

Nedostatek kyseliny listové během těhotenství totiž prokazatelně zvyšuje riziko vrozených vývojových vad dítěte, jako je rozštěp páteře, rtu, patra, srdeční vady nebo poruchy končetin. Nedostatek kyseliny listové může mít na svědomí poruchy nervové soustavy dítěte a podle řady studií často vede i k poruchám autistického spektra.

Potraviny s kyselinou listovou

Kyselinu listovou naleznete ve výživových doplňcích určených pro budoucí maminky, ale také v přirozeném stavu v zelenině s tmavými listy, v luštěninách, kvasnicích, vaječném žloutku, ořeších či v citrusech.

Optimální denní dávka kyseliny listové je 400 mg, přičemž maximální bezpečná denní dávka je 1000 mg.

Tepelná úprava ničí vitamíny v kyselině listové 

Kyselina listová citlivě reaguje na vysoké teploty, kyslík a světlo. Při tepelné úpravě, případně nesprávném uskladnění může dojít ke ztrátě až 95 % vitamínů.

Dvojnásobná dávka vitamínů

Během těhotenství je téměř nemožné přijmout dostatek kyseliny listové výhradně prostřednictvím stravy. Proto je vhodné užívat některý z doplňků stravy s jejím obsahem. Zatímco před těhotenstvím je potřeba kyseliny listové kolem 400 mikrogramů, během těhotenství se její potřeba zvyšuje až o 50 %! Navíc se v těle velmi rychle spotřebovává, zvláště pokud čekáte dvojčata nebo další děťátko s krátkým časovým odstupem.

Je možné se předávkovat kyselinou listovou?

Kyselinou listovou v potravinách či přípravcích výživy se nelze předávkovat. Kyselina listová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě, jejího nadbytečného množství se tedy jednoduše zbavíte.

Důležitost kyseliny listové pro krásu a zdraví vlasů

Kyselina listová je důležitá také pro nádherně lesklé a zdravě vypadající vlasy. Je přirozeným stimulátorem růstu vlasů, neboť podporuje vstřebávání důležitých živin z potravy do těla. Vlasy tak dostávají potřebnou výživu a jsou přirozeně zdravé, silné a rychleji rostou. 

Kromě zdravých potravin je naleznete ve speciálních gumíkových vitamínech na vlasy vyvinutých pro těhotné a kojící maminky. Přírodní přípravky obsahují také vitamíny B, C, D, E, biotin, selen, zinek, magnesium a jód. Jsou bez lepku, laktózy, vegetariánské a netestované na zvířatech.