Jak zastavit vypadávání vlasů v těhotenství

Jak zastavit vypadávání vlasů v těhotenství

Plánujete těhotenství a trápí vás problémy s vlasy? Nebo už těhotná jste, a najednou vám začaly vlasy hodně řídnout a vypadávat? S vypadáváním vlasů v těhotenství, ale také po porodu se potýká mnoho žen. Ve většině případů však není důvod k obavám – jde o přirozený biologický proces, který vyvolává změna hladiny hormonů a kterému lze předejít včasnou prevencí. 

Nejčastější problémy s vlasy před těhotenstvím

Ženy, které mají běžné problémy s vlasy či vlasovou pokožkou, by měly být při plánování těhotenství extra opatrné a dbát zvýšené čistoty a zdraví vlasů. V případě, že řešíte problémy s lupy, máte mastnou pokožku hlavy, nevíte si rady s vypadáváním a řídnutím vlasů, nebo vás trápí krepovité vlasy, na nic nečekejte a dopřejte si speciální výživu, která vlasy posílí a ozdraví, a to ještě před těhotenstvím.

Co se děje s vlasy během těhotenství

V období 2. a 3. měsíce těhotenství se v těle matky začnou odehrávat velké hormonální změny, které mimo jiné stimulují růst vlasů. Výsledkem jsou zdánlivě hustší vlasy, protože na hlavě zůstávají i vlasy, které by za jiných okolností přirozeně vypadly. Po porodu naopak hlavu všechny takto „uměle“ udržované vlasy náhle opustí. Proto není ničím výjimečným, pokud si denně na kartáči najdete chomáče vypadaných vlasů. Situace by se měla stabilizovat přibližně do roka od porodu a vlasy byste měly mít v původním stavu jako před otěhotněním. Samozřejmě k celkovému ozdravení vlasů a pokožky hlavy napomáhá také pravidelná dávka vitamínových přípravků na podporu růstu vlasů. 

Jak předejít vypadávání vlasů v těhotenství

Nejlepším způsobem, jak zabránit vypadávání vlasů během těhotenství a následně po porodu, je prevence. Doporučuje se s ní začít už na začátku těhotenství – ideální je pravidelné doplňování vitamínů, minerálů a stopových prvků. Pro správný vývoj plodu je velmi přínosná kyselina listová.

Co napomáhá růstu vlasů?

  • Vitamíny – ovoce a zelenina,
  • bílkoviny – maso, mléko,
  • omega-3 mastné kyseliny – ryby, ořechy,
  • vitamín D v přirozené podobě i formou doplňků stravy,
  • železo,
  • kvalitní spánek,
  • eliminace stresu.

Triky pro krásné vlasy během těhotenství

Masáž pokožky hlavy

Masírování pokožky hlavy prokrví celou pokožku i kořínky vlasů a dostane se k nim tak více výživy. Masáž hlavy s přírodními oleji na vlasy (kokosový, ricinový nebo mandlový olej) je úžasným relaxem a má blahodárné účinky nejen na růst vlasů, ale také na psychiku těhotné ženy a kvalitu spánku během těhotenství.

Kvalitní a vyvážená strava

Úprava jídelníčku během těhotenství je alfou a omegou, a to nejen co se vlasů týče. Dopřejte si dostatek živin a vitamínů, nezapomínejte ani na příjem bílkovin. Jezte spoustu mléčných výrobků, ryby, mandle, ořechy, lněná semínka, vejce či fíky. Nezapomínejte na vitamíny B, C, E, biotin a zinek, které pozitivně ovlivňují krásu a zdraví vaší koruny krásy. 

Ozdravte vlasy od konečků

Vlasy jsou v těhotenství jemnější a náchylnější k poškození, proto si žádají opatrnou péči. Všímejte si především konečků vlasů, kterým prospívá častější podstřižení. Nebojte se, dorostou rychleji, než byste si myslely.

Vlasové masky a peelingy

Během těhotenství se stává, že se vám změní typ vlasů – z dříve mastících vlasů jsou suché a naopak. To si žádá přizpůsobit se nové situaci a zvolit si správnou vlasovou kosmetiku. K oživení vlasů pomáhá také kvalitní přírodní maska, peelingy a oleje. 

Tip na domácí masku proti vypadávání vlasů

Růst vlasů pozitivně ovlivňuje mnoho běžně dostupných potravin, které máte jistě v kuchyni. Pomůže olivový či kokosový olej, banán nebo jogurt. Ingredience stačí jen smíchat a výslednou směs nanést na vlasy od kořínků po konečky a nechat působit alespoň 30 minut. Případně zkuste noční zábal na vlasy. Zahřátý olivový olej jemně vmasírujte do pokožky hlavy. Vlasy dobře zabalte do vyhřátého ručníku a jděte spát. Ráno si vlasy omyjte a nechte volně vysušit.