Co zabírá na oslabenou imunitu? Takto si ji posílíte

Co zabírá na oslabenou imunitu? Takto si ji posílíte

Imunita je propracovaný systém, který tvoří ochrannou bariéru lidského těla. Zvenčí i zevnitř nás chrání  před průnikem bakterií, virů a různých patogenů, které se vyskytují v okolním prostředí  a jsou příčinou rozličných onemocnění.

Je velmi důležité mít dobrou imunitu, avšak to se snáze řekne, než zrealizuje. Naštěstí máme pro vás jednoduché praktické rady, jak si posílit již oslabenou imunitu a vyhnout se jejímu opakovanému oslabení. Jak se vyhnete sezónním i závažnějším onemocněním? Poradíme vám, jak si vybudovat silný imunitní systém.

Co může za oslabenou imunitu?

Oslabenou imunitu ovlivňuje několik faktorů. Nejčastější příčinou opětovné nemocnosti je neustálý stres, který vede až k vyčerpání a opakovaným, dlouhotrvajícím infekcím. V důsledku toho jsme nuceni dlouhodobě užívat antibiotika, což je opět přímá cesta ke slabší imunitě. 

Příznaky oslabené imunity

Základním projevem oslabené imunity je náchylnost k infekcím. K nejrozšířenějším infekcím, které postihují lidi s chabým imunitním systémem, se řadí:

  • pneumonie – zánět plicní tkáně,
  • bronchitida – zánět průdušek (onemocnění dolních cest dýchacích),
  • kožní infekce – abscesy ve tkáních,
  • meningitida – zánět mozkových blan.

Je velký předpoklad, že u člověka se slabým imunitním systémem se infekce vyskytne častěji než
u zdravých a odolných jedinců. Tyto choroby pak mají i těžší průběh, delší trvání a obvykle se opakují s poměrně vysokou frekvencí. 

Onemocnění spojená s oslabenou imunitou

Kromě výše zmíněných častých onemocnění postihují lidi s oslabenou imunitou i tyto zdravotní potíže:

  • poruchy krve – anémie,
  • zažívací potíže,
  • ztráta chuti k jídlu,
  • průjmy a křeče v břiše,
  • zpomalený růst a vývoj v dětském věku,
  • autoimunitní poruchy,
  • záněty vnitřních orgánů.

Posílení imunity

Léčba imunity v podstatě neexistuje, je jen možnost si ji posilovat dostupnými prostředky. V případě, že vás trápí oslabená imunita a s tím související zdravotní komplikace, měli byste v první řadě upravit svůj životní styl a jídelníček.

Pomáhá sport, ideálně pobyt venku na čerstvém vzduchu, otužování, eliminace stresu a již zmíněná zdravá strava se zvýšeným obsahem vitamínů, minerálů a probiotik.

Při léčbě poruch imunity se využívá také enzymová terapie, což je metoda založená na systémovém působení perorálně podávané směsi proteolytických enzymů rostlinného nebo živočišného původu. Jedná se o účinnou prevenci a zároveň léčebný efekt, který spočívá v působení na zánět v těle a jeho následnou optimalizaci. Je zaznamenán silný normalizující účinek enzymoterapie na imunitu. 

V neposlední řadě si posílíme imunitu tím, že začneme myslet na sebe a svoji vnitřní pohodu. Je důležité dopřát si každý den dostatek kvalitního spánku a pravidelně se hýbat. Vhodným způsobem, jak můžeme do těla opakovaně doplňovat potřebné vitamíny, je i užívání kvalitních výživových doplňků k podpoře imunity.