ZDRAVÍ A ŠTĚSTÍ JDOU RUKA V RUCE

ZDRAVÍ A ŠTĚSTÍ JDOU RUKA V RUCE


Buduj si blízké vztahy

 

Harvardská studie vedená doktorem Waldingerem ukázala spojitost mezi štěstím a pevnými vztahy s rodinou a kamarády. „Osobní vazby tvoří emocionální stimulaci, což je automatický posilovač nálady, zatímco izolace náladu ničí,“ říká doktor Waldinger.


Dobrovolnictví

 

Dobrovolnictví přináší pocit smysluplnosti a prokazatelně zlepšuje náladu. Studie BMJ Open z roku 2016 ukázala, že dobrý pocit z dobrovolnictví je obzvláště silný u dospělých starších 70 let.



Každý den udělej jednu laskavost


Zařaď dělání laskavostí do svého denního to-do dopisu a zlepšíš tím den nejen sobě, ale i někomu jinému. "Může to vyžadovat plánování předem," říká Tyler J. VanderWeele, ředitel Human Flourishing Program na Harvard's T.H. Chan School of Public Health. "Ale už samotné plánování a záměr pomáhat druhým mohou mít významný vliv na naše vlastní štěstí."

Obklopuj se šťastnými lidmi

 

Štěstí se podle studií šíří mnohem rychleji než smutek a tvá dobrá nálada umí spustit řetězovou reakci a ovlivnit lidi ve tvém okolí. Funguje to ale i naopak, a proto se zkus zamyslet, jak tě ovlivňují lidé ve tvém okolí. Další studie prokázala, že štěstí se může šířit i prostřednictvím sociálních sítí a proto si přetřiď profily, které sleduješ a vše, co na sociálních sítích konzumuješ.



Změň své rutiny


Podle studie od Nature Neuroscience se lidé cítí šťastnější, když mají ve svých každodenních rutinách více rozmanitosti. I malé změny mohou mít velký vliv. Výsledky ukázaly, že změna pravidelného vzorce chování – například vyzkoušením nového cvičebního programu každých pár týdnů, posloucháním podcastů v některé dny a hudby v jiné dny nebo změnou cesty do práce – ti může pomoci nalézt inspiraci a vnímat tvůj život z jiné perspektivy.



Dělej méně rozhodnutí


Výzkum ukázal, že lidé, kteří mají více možností, mají zároveň častěji prožívají pocit lítost a obavy. Proto se zkus řídit touto jednoduchou strategií - pokud tvé rozhodnutí není až tak důležité, zkus omezit čas, který nad ním strávíš. Když už jednou rozhodnutí uděláš, nevracej se do minulosti a nepřemýšlej nad tím, co jsi mohla udělat jinak. Více času a energie si raději vyhraď na velká, významná rozhodnutí, která nechceš dělat pod tlakem nebo impulzivně.

Trav více času v přírodě

 

Studie od EPJ Data Science zkoumala městské zelené plochy a jejich vliv na obyvatele v 90ti městech po celém světě. Data studie ukázala, že štěstí lidí korelovalo se spoustou městské zeleně (jako parky, zahrady a řeky) v jejich čtvrti a to bez ohledu na ekonomický stav země. Jiný výzkum zase ukázal, že zahrádkářství zlepšuje emocionální pohodu v podstatě stejným způsobem, jako jízda na kole a chůze.



Zdroj: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/health-and-happiness-go-hand-in-hand
Zpět na blog