Trápi tě stres a úzkost? Seznam se s Ashwagandhou

Trápi tě stres a úzkost? Seznam se s Ashwagandhou

Určitě ti nemusíme říkat, že stres je každodenním problémem, který při uspěchaném životním stylu trápí dnes téměř každého z nás. Způsobů jak se ho zbavit nebo jak ho eliminovat je nespočet, ale ne všechny fungují tak, jak bychom chtěli. I proto jsme se obrátili na přírodu a objevili kouzelnou bylinu s názvem ashwagandha.

ZÁZRAK JMÉNEM ASHWAGANDHA

Ashwagandha, známá jako Withania somnifera nebo indický ženšen, je bylina používaná v tradiční indické medicíně – ayurvédě. Její kořen má koňskou vůni, což potvrzuje i překlad v sanskritu - "ashva" znamená kůň a "gandha" znamená vůně. Již více než tisíc let se používá pro její jedinečnou schopnost dodat sílu a vitalitu. Využívají se různé části rostliny, ale nejběžnější doplňkovou formou je extrakt z jejích kořenů. (1)

A právě extrakt z kořene ashwagandhy KSM 66, což je nejvíce bioaktivní ashwagandha na světě s prokázanými klinickými účinky, se nachází také v našem produktu Stress No More.

MÉNĚ STRESU A ŽÁDNÁ ÚZKOST

To, že je stres každodenní součástí našich dnů, vůbec neznamená, že se proti němu nedá bojovat. Právě naopak. Pokud ses už někdy přistihla se staženým žaludkem, zpocenýma rukama a bušením srdce, pravděpodobně jsi už pár stresových situací zažila. Ať už to bylo na prvním rande, před písemkou ve škole nebo před pracovním pohovorem, stresové pocity jsou ve většině případů stejné.

Když čelíme neznámým situacím, naše tělo se nastartuje a zaplaví se stresovými hormony, jako je adrenalin a kortizol. Právě ty zvyšují srdeční tep, krevní tlak, energii a připraví tělo ke zvládnutí nové situace. Pokud však stresu čelíš pravidelně, je třeba s tím něco udělat. Kvůli zvýšené hladině kortizolu můžeš mít totiž problém večer klidně usnout, na tváři se ti objeví akné, nebo dokonce můžeš přibrat. (2)

I proto, pokud nechceš užívat kapsle nebo prášky, zkus naši ashwagandhu. Právě tato bylina je klasifikována jako adaptogen, tedy rostlinná látka, která pomáhá tělu vyrovnat se s náročnými podmínkami a tím i s vyšší hladinou stresu. Díky ashwagandhe dokážou stresové pocity zmizet a tělo se uvolní. (3)

CO ŘÍKAJÍ STUDIE?

Ashwagandha může mít uklidňující účinek na symptomy úzkosti. Ve studii z roku 2019 výzkumníci zjistili, že denní dávka 240 miligramů (mg) ashwagandhy výrazně snížila hladinu stresu u lidí ve srovnání s placebem, a to zahrnovalo snížení hladiny kortizolu. (3)

V další studii z roku 2019 vedlo užívání 250 mg a 600 mg ashwagandhy denně k nižším úrovním stresu, které sami vedly k nižším hladinám stresového hormonu. Rovněž byla zaznamenána i zvýšená kvalita spánku. (4)

Přestože jsou tyto výzkumy slibné, vědci musí shromáždit mnohem více údajů, dokud bude samotná bylina určena k léčbě úzkosti. Zatím slouží jako doplněk stravy.

ASHWAGANDHA V KOMBINACI S MEDUŇKOU LÉKAŘSKOU

Nejen ashwagandha, ale také meduňka lékařská je skvělý adaptogen, tedy rostlinná látka, která pomáhá tělu vyrovnat se s náročnými podmínkami, a tím is vyšší hladinou stresu. Již tradičně se meduňka používá zejména v čajích ke zmírnění stresu a pocitů úzkosti. Zároveň pomáhá tělu znovu navodit pocit pohody. (5)

Právě extrakty z meduňky lékařské a ashwagandhy obsahují naše gumídky Stress No More.

Gumídky s příjemnou chutí lesního ovoce ti pomohou účinně redukovat pocity úzkosti a stresu, podporují zdravou sexualitu nejen u žen, ale také u mužů, a navíc ti pomohou is udržováním koncentrace. A to vše právě díky přírodním výtažkům a vitamínu B6.

Samozřejmě nezapomínej, že nejlepší je pro tebe život bez stresu. My jsme to zkusili a vydrželi jsme půl dne. Můžeš se pokusit překonat nás. Určitě ti v tom pomohou chutné vitamíny Bloom Robbins ak tomu půl dne dovolené strávené v posteli sladkým nicneděláním a sledováním dobrého seriálu.

Zdroje:

1. https://examine.com/supplements/ashwagandha/ (Citováno 14.3.2023)

2. https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms#symptoms (Citováno 14.3.2023)

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/ (Citováno 14.3.2023)

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/ (Citováno 14.3.2023)

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/ (Citováno 14.3.2023)