Spolehlivá hydratace citlivé pokožky v pěti krocích

Spolehlivá hydratace citlivé pokožky v pěti krocích

Lidí s citlivou pokožkou neustále přibývá, a tak se cílená péče o pleť stává samozřejmostí pro muže a ženy bez výjimky. To, proč je pleť citlivá, může způsobovat velké množství různorodých faktorů jako například prostředí, ve kterém se pohybujete, genetika a nesprávně zvolená kosmetika.

S citlivou pletí se zkrátka musíte naučit žít a díky osvědčeným postupům, jak na to, to nemusí být tak náročné, jak by se mohlo zdát. Vhodně zvolenými přípravky, ale také změnou životního stylu a osobního nastavení mnohokrát dokážete snížit citlivost pokožky a přiblížit ji  normálnímu typu pleti.

Hydratace pokožky zevnitř i navenek

Hydratace pleti je při její přecitlivělosti a sklonem k zarudnutí a alergiím velmi důležitá. V tomto případě platí jednoduchá rovnice. Čím více bude pokožka hydratovaná, tím více se může eliminovat nepříjemná citlivost. Možných postupů hydratace je přitom hned několik. Osvědčenou volbou, jak hydratovat pleť, jsou hydratační krémy, kterými si pokožku pravidelně natírejte. Zajistí vám, že se do vaší kůže dostane dostatečné množství vody. Toto však není jediná možnost, jak dosáhnout efektu hydratované pokožky. Pokud nemáte po ruce krém, poslouží také vlhčený ubrousek, do kterého si pleť jemně otřete a tím do ní dostanete i trochu čisté vody.

A co hydratace pleti zevnitř? Mnoho žen si to nepřipouští, ale hydratovat citlivou pokožku lze také vnitřně. Jak konkrétně? Samozřejmě tak, že budete dodržovat pitný režim. Pravidelně pijte, nejlépe jen čistou neslazenou vodu. Věřte, že i tímto způsobem zlepšíte hydrataci a pomůžete tak snížit citlivost vaší pokožky.

Snižte teplotu vody při mytí

Milujete sprchování velmi teplou vodou? Sice skvěle zahřeje, nicméně přináší i negativní dopady na pokožku – obzvláště citlivou pleť horká voda vysušuje. Nejlepší volbou je voda vlažná, která už za několik týdnů dokáže snížit citlivost pleti. Je to způsobeno tím, že horká voda má vliv na snižování lipidů, což se negativně projevuje jak zvýšenou citlivostí pokožky, tak i tím, že je pleť suchá.

Správnou kosmetikou k hydratované pleti

Citlivost pokožky snížíte i tak, že budete používat správnou kosmetiku. V první řadě – méně je více. Rozhodně vsaďte na kvalitu přírodních produktů, které jsou hypoalergenní a nedráždí pleť. Jen tak si zajistíte, že vaše pokožka nebude kosmetickými produkty ještě více poškozována a zároveň efektivně snížíte její citlivost. Konkrétně si všímejte, aby přípravky neobsahovaly parabeny, alkohol, parfémy a jiné škodliviny a umělé přísady. Naopak je vždy vítáno, pokud jsou v kosmetických produktech obsaženy vitamíny a minerály pro posílení pokožky a celého organismu. 

Slunce je nepřítel hydratace

Pokud se dostatečně nechráníme před slunečním zářením, umí pokožku nehezky spálit a podráždit. Nepříjemné zarudnutí, pupínky a jiné alergické projevy jsou jen zlomkem toho, jak špatně slunce ovlivňuje citlivou pleť. Proto je nezbytností certifikovaný opalovací krém, který vybírejte obezřetně, neboť je důležitý nejen ochranný faktor, ale také ochrana proti UV záření – to je pro citlivou pleť ještě nebezpečnější. Nezapomeňte, že daný krém je nutno používat celoročně – jednoduše vždy, když se pohybujete na přímém slunci.

Stres škodí pokožce 

Jak hydratovat citlivou pleť? Odpověď je jednoznačná – méně se stresujte, více se hýbejte. To, že stresové situace mají dopad na krásu vaší pleti, už nejspíš víte. S tím souvisí i to, že může ovlivnit citlivost pokožky. Pokud máte mnoho domácích i pracovních povinností, můžete si být jisti, že citlivost pleti se nebude vytrácet, spíše naopak. Je proto lepší snažit se zachovat si rovnováhu – práci si lépe zorganizujte a zejména si najděte čas k odpočinku. K pročištění mysli a hydrataci pleti velmi pomáhá libovolná sportovní aktivita. Vylučováním potu se totiž z těla i pokožky odstraňují nežádoucí látky a škodliviny a póry se přirozeně čistí.

Hydratační účinky zdravých potravin

Hydratace pleti doma začíná i končí, proto je nutno začít od základů. Konzumace zdravé výživy pozitivně ovlivňuje vzhled pokožky i celé tělo. Věnujte zvýšenou pozornost správné rovnováze vitamínů, minerálů, antioxidantů, bílkovin, omega-3 mastných kyselin a mononenasycených tuků ve vašem jídelníčku, abyste si udrželi zdravou a hydratovanou pokožku. Zvyšte příjem protizánětlivých potravin, jako je olivový olej, česnek, kurkuma, zázvor, třešně a višně, divoký losos, špenát, sladké brambory, borůvky, vlašské ořechy a avokádo. A dejte si pozor na potraviny, které mohou vyvolat nežádoucí kožní reakce u lidí s citlivou pokožkou. Jedná se o potraviny
s obsahem lepku, sójové pokrmy, vejce, červené víno a instantní potraviny s umělými barvivy
a konzervačními látkami. O tom, že pokožce velmi škodí mastná, smažená a sladká jídla, snad ani není třeba mluvit. 

Rady na závěr, jak hydratovat citlivou pleť

  • K čištění pokožky nepoužívejte horkou vodu.
  • Vyhněte se kosmetickým produktům na bázi ropy.
  • Vyhněte se extrémním teplotám – horku nebo chladu.
  • Nechoďte často na masáže.
  • Citlivou pokožku si třete opatrně, nikoliv silně.
  • Pozor na peelingy – dráždí citlivou pleť.
  • Vyvarujte se alkoholu a kouření.
  • Sledujte alergeny v přípravcích a vyhněte se jim – vsaďte na přírodní kosmetiku a doplňky výživy.
  • Každodenní cvičení zvyšuje průtok krve do pokožky.

 

Zpět na blog