Jakou barvu vybrat pro vaše vlasy? Největší omyly při barvení

Jakou barvu vybrat pro vaše vlasy? Největší omyly při barvení

 Rozčilují vás nepěkné odrosty?  Teprve teď před létem jste zatoužily po změně a chcete vlásky zesvětlit? Pokud vaše kadeřnice nemá nejbližší týdny volný termín, máte dvě možnosti. Buď zajdete do jiného salonu, nebo si vlasy zkusíte obarvit svépomocí. Troufnete si na domácí barvení?

Barvení vlasů doma – proč ne?

Barvení vlasů doma – pohroma, nebo dobrý způsob, jak ušetřit? Řekněme si upřímně, většina z nás touží po tom mít krásné vlasy, ale ne všechny víme, jak toho dosáhnout. Jaká vlasová péče je přiměřená, aby vlasy netrpěly? A opravdu je domácí barvení vlasů dobrý nápad?

 

Ať už vás samostatnosti naučila pandemie, nebo si jednoduše konečně chcete vyzkoušet domácí obarvení vlasů, je důležité dbát na správný postup, vhodné přípravky a vyvarovat se nejčastějších chyb, kterých se při barvení vlasů doma často dopouštíme.

Největší chyby při barvení vlasů

Nepodceňte výběr barvy na vlasy

Správný začátek, úspěšný konec. Při domácím barvení vlasů, zvláště pokud to děláte poprvé, respektive opět po delší době, je velmi důležité zvolit dobrou barvu. Nejde jen o správný odstín, ale také si posviťte na značku a recenze. Ne všechny barvicí produkty jsou dost silné a stejně účinné, proto šedivý vlas potřebuje jiný typ barvy než vlasy mladé ženy, která touží po jemném zesvětlení.

Rozhodně zapomeňte na experimenty a na náročné přeměny (ty přenechejte kadeřnici) a sáhněte po omyvatelné barvě od profesionálních značek, případně zkuste přeliv. Při uvažování, jakou barvu na vlasy potřebujete, berte v úvahu délku a hustotu vašich vlasů. Pro stoprocentní obarvení dlouhých, hustých vlasů budete potřebovat minimálně dvě balení barvicí směsi.

 

Pokud jde o typ barvy, pořiďte si raději kadeřnickou barvu, která je na rozdíl od běžné nabídky drogerií šetrnější a méně agresivní. Je zárukou, že vlasům neublížíte a výsledný efekt bude intenzivnější a trvanlivější.

 

V neposlední řadě si vyberte vyhovující odstín. Je dobré řídit se pravidlem, že vhodný je takový barevný tón, který se nejvíce blíží původní barvě vašich vlasů a je maximálně o tři odstíny tmavší/světlejší.

 

Mytí vlasů před barvením

Těsně před barvením si vlasy nemyjte! Je vhodné si barvit vlasy, které byly umývány před více než jedním dnem, avšak nemohou být mastné. Je to důležité z toho důvodu, aby pokožka stihla obnovit svůj přirozený ochranný film. Jinak hrozí dehydratace a podráždění. Také je to jistota, že barva na vlasech chytne lépe a rovnoměrněji.

 

Minimálně den před barvením nepoužívejte gely, suchý šampon, zkrátka žádné stylingové produkty. Všechno je třeba dobře naplánovat a nic nepodcenit. Vlasy si důkladně umyjte dva dny před plánovaným barvením, přičemž se zbavte všech nečistot a nánosů – ideální s použitím hloubkově čisticího šamponu.

Nesprávná aplikace, dávkování a doba působení barvy

Návod v každém balení barvy tam není nadarmo. Kdo si myslí, že si barvu namíchá od oka, pak si ji nanese tu a tam a nakonec smyje, když se mu bude zdát, že už je čas, ten bude z výsledku zklamaný. Nesprávné dávkování a špatný poměr jednotlivých složek způsobí nechtěný barevný efekt, ale rovněž mohou podráždit citlivou pokožku hlavy. Snažte se být proto přesní a postupujte podle uvedených pokynů.

 

Barvu je třeba nanášet správnými pomůckami a nikdy barvu nemíchejte v kovové misce! Jinak hrozí reakce, která ovlivní výsledný barevný odstín. Pokud nemáte speciální misku či aplikátor, které bývají často součástí balení, použijte jakoukoli plastovou či skleněnou nádobu, stejně tak to platí pro pomůcky k barvení.

 

Naučte se vlasy barvit systematicky, postupujte pomalu, místo za místem, aby barva rovnoměrně působila. Barvu nikdy nenanášejte od čela dozadu, ale vždy opačným směrem. Také rozlišujte, zda hodláte barvit přírodní nebo již odbarvované vlasy s odrostlými kořínky, případně šediny.

V každém z těchto případů je totiž postup barvení jiný.

 

Nepříjemnosti nadělá i nedodržení doby působení barvy na vlasech. V žádném případě nepřekračujte maximální dobu působení. Mnohé barvy jsou poměrně agresivní a při jakémkoli překročení času mohou vážně poškodit strukturu vlasu.

Pozor na důsledné smytí barvy

Při splachování barvy z vlasů nespěchejte. Barvu z vlasů je nutno vymývat, dokud nepoteče čistý proud vody. Příliš nespěchejte ani v případě, že chcete čerstvě nabarvené vlasy umýt šamponem. Udělejte tak nejdříve po 24 hodinách od barvení, ať mají vlasy dost času na absorbování barvy.

V případě, že si vlasy umyjete příliš brzy, by barva mohla ztratit na sytosti a lesku, případně se vymýt.

Nezapomínejte na závěrečnou péči

Správně zvolená péče o barvené vlasy prodlužuje a chrání barvu před předčasným vymýváním. Ve většině balení barev už je přibalen i balzám na vlasy, kterým si vlasy hned po nabarvení umyjete. Vlasy to uzavře a zbaví je to posledních nečistot a zbytků barvicí směsi. Speciální přípravky pro barvení vlasů – různé kúry a technické šampony – neutralizují a fixují barvu.

 

Doporučuje se použít přípravky stejné značky jako barva, kterou jste si vlasy obarvili. Následně se jistý čas vyhýbejte hloubkově čisticím šamponům i přípravkům proti lupům, které obvykle stahují barvu.

Důsledná výživa vlasů navenek i zevnitř

Tak, jak je důležité zvolit kvalitní, vlasy nezatěžující barvu a správné přípravky pro závěrečnou péči, je nezbytné dbát také na komplexní výživu vlasů zevnitř. Bez pravidelného příjmu vitamínů

a minerálů, které posilují vlasovou strukturu, podporují jejich růst a hustotu a zabraňují ztrátě lesku a barvy, to zkrátka nepůjde.

 

Zpět na blog