Trápení s hustými vlasy! Jak jim účinně ubrat na objemu?

Trápení s hustými vlasy! Jak jim účinně ubrat na objemu?

Hustá hříva bývá častým předmětem závisti. Ale není všechno zlato, co se třpytí. Péče o husté vlasy vyžaduje odborné znalosti, jinak jsou hotovým prokletím. Mimo jiné je nutné je pravidelně prostříhávat..

 

Jak prostříhat husté vlasy?

Existuje několik způsobů, jak prostříhat husté vlasy. Mezi nejpoužívanější patří střih smykem, ozubeným řezem či otupení. Každá metoda se provádí jinak, přičemž některé lze provést i doma bez pomoci odborníka.

 

Vlasy, které jsou extra husté, si žádají pravidelné prostříhávání. Jedná se o postup, při kterém dojde k oživení vlasů a střihu. Nejčastěji se k tomu používají speciální prostříhávací (efilační) nůžky nebo žiletka.

 

Prostříhávání konečků vlasů dodává účesu úplnost, vzdušnost a umožňuje plynulejší přechody. Někdy se tento typ prostříhávání používá také pro úpravu ofiny.

 

Občas je nutno sáhnout i po radikálnějším prostříhávání vlasů, a to zejména v případech, kdy chceme vytvořit dodatečný objem. Vytvoří se díky zkráceným pramenům u kořínků vlasů.

 

Prostříhávání rovných a kudrnatých vlasů

To, jaký typ vlasů máme, ovlivňuje způsoby jejich prostříhávání. Kudrnaté vlasy si žádají kompletní prostříhání, které vlasy odlehčí a vlnám dodá strukturu. Pokud jde o velmi husté vlasy, jejich délka by měla sahat maximálně po prsa, jinak jsou příliš těžké a vlny ztrácejí tvar.

 

A jak prostříhat husté vlasy, které jsou docela rovné? Tady je to jednodušší. Není důležitá délka vlasů, husté rovné vlasy vypadají hezky v každé délce. Podstatné je pouze jejich zdravý a provzdušněný vzhled, kterého se dosahuje právě správným pravidelným prostříháváním.

 

Pomůcky pro prostříhávání hustých vlasů

Pomůckou, bez které prostříhání vlasů zřejmě nepůjde tak, jak by mělo, jsou speciální nůžky, jejichž hlavním účelem je prostříhání vlasů. Známe několik druhů těchto nůžek, které se použijí v závislosti na typu vlasu a také na vlasovém problému a místě, které chceme prostříhat. Někdy je zapotřebí jen základní ošetření a prostříhání konečků, jindy jde

o komplexní ozdravení vlasů po celé délce. Obzvlášť husté vlasy si žádají pravidelné ošetření kořínků. To vizuálně zmenší objem vlasů. Prostřih vlasů od kořínků je nutný zejména u kadeřavých hřív a používá se ke zvýraznění kadeří.

 

Než se vydáte na nákup profesionálních nůžek, je dobré znát rozdíly mezi běžnými

a prostříhávacími (efilačními) nůžkami, které mohou být jednostranné nebo oboustranné.

Zatímco jednoduché nůžky odstřihnou celý pramen, řidší nůžky odstřihnou jen část vlasů.

Nůžky se liší i v počtu zubů – rozdílný je jejich počet, umístění, frekvence, tvar a způsob zaostření nůžek.

 

Pravidla pro výběr nůžek pro prostříhávání vlasů doma jsou poměrně jednoduchá. Dbejte na to, aby byly nůžky maximálně pohodlné a praktické, ale rozhodně si všímejte také ceny. Není důvod, abyste kupovali drahé profesionální nůžky pro kadeřníky. Na druhé straně dobře zvažte svůj výběr, protože jde o věc pro dlouhodobé používání. Vybírejte si takový model zastřihovacích nůžek, který vám pohodlně padne do ruky. Také si všímejte jejich tvaru a materiálu prstenů na nůžkách.