Co na talíři, to na hlavě

Co na talíři, to na hlavě

Když chceme mít krásné, silné a zdravé vlasy, nebudou nám stačit pouze šampony, kondicionéry, masky na vlasy, oleje a ledajaké jiné vlasové novinky. Je potřeba začít zevnitř - výživou. To, co si naložíme na talíř, se odrazí i na kvalitě našich vlasů. Takže zapomeňte na nadměrnou konzumaci cukru, bílé mouky, mastných a přesolených jídel a dejte zelenou kvalitnímu stravování.

Pitný režim

Suché vlasy mohou být příčinou nedostatečného příjmu tekutin. Nemusíte násilím pít litry vody, stačí doplnit svůj jídelníček o potraviny, které jí obsahují dost na to, abyste byli vy, a tím pádem i vaše vlasy, hydratované. Například zpomezi ovoce je skvělý meloun, jahody či grapefruit. Ze zeleniny vás budou hydratovat zejména cuketa, brokolice, rajčata, ředkvičky či okurka. Vy samy musíte cítit, kdy se cítíte jako „sušenka“ a kdy zase úplně v pohodě.

Tip: Na oživení a začátek boje proti vypadávání vlasů si zkuste doma připravit kopřivový čaj. Kopřivové listy zalijeme vodou, obvykle 1:2 a necháme 5 minut louhovat. Přecedíme a pijeme. Případně ochutíme medem.

Vitamin A a vitamin C

Jahody, mrkev, bataty, mango, meruňky, kiwi, růžičková kapusta, dýně či rajčata mohou pomoci pružnosti vlasů a zabraňují tvorbě lupů. Vitamín C je jeden z nejznámějších antioxidantů, který podporuje růst vlasů a pomáhá předcházet vypadávání, šedivění, suchým a lámavým vlasům.

Omega 3 mastné kyseliny

Sbalte si na svačinu vlašské ořechy, dýňová semínka, avokádo, na oběd si připravte lososa, pstruha či tuňáka. Díky nim budou vaše vlasy pružnější, budou mít víc výživy a taky se budou méně lámat.


"Vitamín C podporuje růst vlasů, najdete ho například v šipkách či brokolici."

B vitamíny

Už žádné slabé vlasy bez lesku či lámání vlasů. Dopřejte si na talíři banány, ořechy, mléko, ryby, cereálie, vejce, kuřecí či krůtí masíčko. Vitaminy skupiny B mohou dokonce pomoci zabránit šedivění vlasů, podporují růst vlasů, zabraňují jejich křehkosti a zpomalují proces vypadávání vlasů. 

Hořčík

Už Pepek námořník věděl, že je třeba jíst špenát, aby byl silný a zdravý. Jemu to sice na růst vlasů nepomohlo, vám však může. Zejména, pokud kromě špenátu doplníte do stravy i kešu ořechy, mandle a čočku. 

Zinek

Za zdraví vlasů odpovídá i dostatek zinku v těle. Ať se na vašem talíři objeví vejce, oves, cizrna, kuřecí či hovězí maso. Nedostatek zinku způsobuje vypadávání a oslabení vlasů, náchylných na lámání.

 

Železo

Při železe pozor na správné vstřebávání. Ideální je potraviny bohaté na železo podávat s potravinami, které obsahují vitamin C. Například fazolový salát s rajčaty a citronovou šťávou. Nebo ovesné vločky s jahodami. Železo obsahují také maso a tmavá listová zelenina.

Komplex vitamínů

Pestrý jídelníček můžete doplnit i doplňky výživy, které obsahují komplex vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek na podporu zdraví vašich vlasů. Například vitamíny Bloom Robbins jsou nadupané biotinem, selenem, zinkem, vitaminy A, B, C, D, ale také kyselinou hyaluronovou či výtažkem z kokosové vody. Navíc jsou BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, netestovány NA ZVÍŘATECH a vybrat si můžete mezi kapslemi a chutnými gumídky.