Zaručené triky pro lesk vašich vlasů

Zaručené triky pro lesk vašich vlasů

Trápíte se nadměrným vysušováním vlasů a netušíte, jak jim navrátit ztracený lesk? Důvodů, proč vlasy ztratily přirozený lesk a nepůsobí zdravě, může být několik – nevhodná péče, nedostatek vitamínů pro krásné vlasy, případně barvení, vlasový styling a každodenní používání fénu či žehličky na vlasy.

Pozitivní zprávou je, že někdy stačí i zdánlivě drobné, nepatrné změny ve vlasové péči, které změní naprosto vše a vy se budete moci opět radovat z krásných lesklých a zdravých vlasů. 

Jaké jsou osvědčené tipy a triky pro správnou vlasovou rutinu, aby byly vlasy zářivě lesklé? 

7 základních kroků pro dokonalý lesk vlasů

Správný způsob mytí vlasů je pro přirozený lesk vlasů naprosto rozhodující. Jde nejen o volbu kosmetických produktů, ale také o to, jak si vlasy myjete, sušíte a upravujete. 

Jak to dělat správně? Stačí postupovat podle následujících kroků: 

  • Kartáčování vlasů – před umytím si vlasy pořádně vykartáčujte, což zajistí odstranění špíny a odumřelých buněk z vlasů a pokožky hlavy.
  • Vlasy namočte do vlažné, respektive teplé (ne horké) vody. Příliš vysoké teploty vlasům škodí.
  • Šamponování vlasů – stačí si nanést do dlaně šampon v množství cca jedné čajové lžičky. Následně jej dobře vmasírujte do pokožky a vlasů, což přispívá jak k důsledné očistě, tak se tím podpoří proudění krve, a tedy růst vlasů.
  • Opláchnutí šamponu – důkladně vymyjte všechny zbytky přípravku, klidně tomu věnujte i několik minut. Tak vlasy lehce pročešte kartáčem se širokými zuby.
  • Kondicionér naneste na rozčesané a ručně jemně prosušené vlasy. Nechte jej působit alespoň minut, následně jej z vlasů poctivě smyjte vlažnou vodou.
  • Ruční sušení vlasů ručníkem je nejpřirozenější a nejšetrnější způsob sušení vlasů. Vlasy ani pokožka hlavy tím nijak netrpí, naopak pokud ručníkem vlasy jen jemně sušíte a nedrhnete je, nehrozí mokrým vlasům žádné poškození.
  • Fénování vlasům neškodí, nicméně je nutné vlasy sušit ve směru růstu a pokud možno, nefénovat je každý den. Na závěr doporučujeme pročesání vlasů kartáčem s přírodními štětinkami, který zaručí lesk a hebkost vlásků bez tahání, lámání a nepřiměřeného vypadávání vlasů.

Chyby, kterým se v péči o vlasy vyhněte

Horká a tvrdá voda vlasům škodí

Vlasy si nesmývejte horkou vodou! Naopak si je po umytí šamponu zkuste opláchnout studenou vodou. Zajistí vám to vyhlazení vlasových kutikul. Studená sprcha stimuluje také krevní oběh pokožky hlavy, čímž pozitivně ovlivňuje růst vlasů.

Pozor dejte na tvrdou vodu! Vápenaté částice v ní totiž vlasům nelichotí. Zvyknou se usazovat na vlasových vláknech a poškozovat jejich povrch. K tomu, abyste vlasy podobných nánosů zbavili, zkuste je na závěr promýt minerálkou nebo destilovanou vodou.

Vlasy si zaslouží více než šampon

Použijete šampon a jste vybaveny? Velký omyl! Po umytí vlasů si to ptá pravidelné ošetření kondicionérem, který vlasy vyživí a zocelí. Případně sáhněte po jemných balzámech, které vlásky dokonale rozzáří. Dopřejte si skvělou vlasovou kúru jako od profesionálky. I doma se můžete vlasům věnovat tak, jak si zaslouží. Stačí je pomocí vlasové kúry vyživit, hydratovat a eliminovat poškození.

Jednou za týden si naneste i masku podle typu vašich vlasů a výsledky v podobě rozzářené hřívy se brzy dostaví.

Správný výběr kartáče na vlasy

Věděli jste, že česáním se rozmisťuje mastnota z pokožky do vlasů, kde je chrání a dodává jim lesk? Proto záleží na správném výběru kartáče, respektive hřebene. Skvělé jsou zejména kartáče s přírodními štětinami, které jsou k vlasům mnohem šetrnější a hřebeny či kartáče s většími ruby pro jemné rozčesání vlhkých vlasů.

Přípravky pro extra lesk vlasů

Nádherný extra lesk s vlasovými oleji a leskem ve spreji plným vitamínů a minerálů. Pro zdravý vzhled vlasů docela postačí do suchých délek a konečků aplikovat trochu vlasového oleje. Mezi nejoblíbenější oleje na vlasy patří kokosový, mandlový, jojobový nebo arganový olej. Kdo nemá rád pocit mastnoty ve vlasech, může sáhnout po suchých olejích. 

Případně vyzkoušejte lesk ve spreji. Nastříkejte lak na kartáč a pročešte si vlasy. Tím si zajistíte rovnoměrné nanesení laku po celé délce vlasů, díky čemuž se budou lesknout krásné všechny prameny. 

Technika fénování vlasů

Správná technika fénování vlasů je velmi důležitá. Vzduch z fénu musí směřovat od kořínků ke konečkům. Takové foukání je zárukou, že povrch vlasu zůstane hladký a neporušený. Nakonec, abyste dosáhli vytouženého efektu lesklé hřívy, přepněte fén na studený vzduch.

Výbornou pomocnicí, a to nejen k vytvoření objemu, je kulatý kartáč. Pomáhá uhladit vlasy, které během chvilky získají tvar i půvabný lesk, který působí velmi přirozeně. 

Zdravou stravou k lesklým vlasům

Přirozený lesk vlasů podpoříte také vyváženým jídelníčkem a dostatkem vitamínů. K lesklým vlasům vám pomůže pravidelná konzumace čerstvé mrkve, listové zeleniny, ryb a vajíček. Vláskům pomáhají i oříšky, semena a pravidelný pitný režim.

Domácí recepty pro krásné lesklé vlasy 

Účinky citrónu na vlasy

Vlasy po každém umytí oplachujte vlažnou vodou s citrónovou šťávou a budete mile překvapeni, jak pozitivní vliv to bude mít na lesk vlasů.

Pivo pro extra lesk vlasů

Po umytí vetřete pivo po celé délce vlasů a nechte jej několik minut působit. Potom vlasy důsledně opláchněte a na závěr si několika kapkami piva ještě promasírujte pokožku hlavy, odkud už pivo nevymývejte. 

Vlasové tonikum z petrželky

Vyrobte si domácí tonikum z petržele. To si vytvoříte velmi jednoduše – stačí zalít sušenou, případně čerstvou petrželku lžící vroucí vody, nechat louhovat, následně přecedit a nechat vychladnout. Připravené tonikum si důkladně vmasírujte do mokrých vlasů, nechte působit alespoň 15 minut a dobře opláchněte.